CARACTERISTICI GENERALE
Gandacul de bucatarie apartine ordinului Blattodea si este o insecta cu corp turtit dorsoventral, alungit dar si latit, cu protorace, dedesubtul caruia se afla capul gandacului. Acesta are si aripi dar nu sunt functionale. In concluzie, gandacii de bucatarie nu pot zbura. In schimb sunt buni alergatori deoarece au 3 perechi de picioare asemanatoare, lungi si subtiri, cu spini.
Masculul are o culoare brun-castaniu, cu corpul mai zvelt si cu o lungime cuprinsa intre 19-25mm, pe cand femela este bruna-negricioasa, avand corpul mai dezvoltat iar lungimea acesteia este cuprinsa intre 18-30mm. Gandacii de bucatarie ataca produsele alimentare, articole din bumbac sau hartie, pagubele pe care le provoaca fiind insemnate.
Lupta pentru combaterea acestor daunatori nu este una usoara. Ei pot contamina alimente si pot transmite bacterii periculoase.Printre afectiunile care apar in cazul contactarii unui virus transmis de acesti gandaci se regasesc:
- diareea si alte afectiuni intestinale
- gastroenterita
- alergii
- astm bronsic
Gandacii de bucatarie pot trai intre 1-2 ani pe langa asezarile oamenilor, fiind insecte nocturne ce prefera un mediu cald si umed, cu temperaturi de 20-29°C si o umiditate relativa a aerului de cel putin 60%. Gandacii traiesc, de obicei, in subsoluri si pivnite, in conducte, in crapaturile peretilor sau fisurile mobilei,spatiile goale de sub podele sau dusumele, toalete, in spatele cazilor, chiuvetelor, caloriferelor, cuptoarelor si tevilor de apa calda. Pe timpul verii acestia se pot observa in aer liber in jurul caselor si in gunoaiele menajere.
Deoarece murdaresc si deprecieaza calitativ produsele prin dejectii, secretii ale glandelor salivare si resturi de naparlire larvare, alimentele atinse de acesti gandaci de bucatarie prind un miros urat, neplacut si nu mai pot fi consumate de om. Este posibil ca unele din organismele patogene purtate de acestia sa fie depuse pe produsele alimentare iar consumarea lor poate duce la gastroenterita, diaree si alte infectii intestinale.
METODE DE COMBATERE
Primii pasi in combaterea daunatorilor din locuinta sunt asigurarea si mentinerea curateniei, mai ales in bucatarie, camara si in spatiile de depozitare pentru alimente, intrucat mirosul produselor alimentare atrage gandacii.
In cazul in care se identifica existenta gandacilor de bucatarie in locuinta, primul pas este sa se trateze crapaturile din pereti, dusumele si mobila cu insecticide non toxice, iar apoi astuparea acestora cu vata de sticla si gips sau rasini sintetice.
In situatia in care se constata o infestare masiva cu gandaci de bucatarie, specialistii de la Axiven Pest recomanda dezinsectia. Specialistii pot identifica rapid sursa, actionand imediat pentru inlaturarea lor. Se va pulveriza si in imprejurimi, fiind recomandata aplicarea pulverizarilor la interval de o saptamana. O alta recomandare a specialistilor nostri este folosirea momelilor cu adeziv ( Geotrapuri) sau momeli toxice cu insecticide. Insectele se hranesc din momeli si inghit o doza letala de insecticid. Aceste momeli permit un control continuu al gandacilor negri de bucatarie pe perioade lungi de timp.
CITEȘTE MAI MULT: