CARACTERISTICI GENERALE
Gandacul de canalizare face parte din ordinul Blatodeelor si este cunoscut si sub numele de gandacul de apa. Acesti gandaci de canalizare, dupa cum si numele sugereaza, traiesc in canalizarile din locuinte si de pe langa acestea si se hranesc cu diferite alimente de origine vegetala, cu resturi alimentare dar mai ales cu materii aflate in putrefactie sau alterate, care produc bacterii si virusi. Din aceasta cauza sunt considerati paraziti.
Gandacii care nu au ajuns la maturitate seamana cu cei adulti, exceptie fiind aripile. Corpul ii este aplatizat, oval, cu un scut care acopera capul. Antenele gandacilor sunt lungi, aripile fiind lucioase. Ei se pot deplasa rapid, fiind considerat una dintre cele mai rapide insecte.Ochii sunt mari, avand 2000 de lentile individuale, fiind o insecta care este activa noaptea. Datorita rapiditatii lor, ei dispar rapid cand cineva intra in camera.
Prefera locurile intunecate, cu umiditate ridicata si este activ doar noaptea. Este cea mai des intalnita specie de gandaci si sunt mai mari ca gandacii de bucatarie, lungimea lor ajungand pana la 3 cm.
Gandacii de canalizare se pot strecura in locuinte prin crapaturi, scurgeri de canalizare sau cavitati si pe sub usi. Ei pot urca pe tubulatura ce vine din subsol sau canalizare si de obicei apar in apartamentele din blocurile vechi sau la casele ce au gurile de canalizare in curte.
Secretiile produse de acesti gandaci sunt urat mirositoare, iar din aceasta cauza pot modifica aroma alimentelor. Gandacii pot fi purtatori de bacterii, mai ales Salmonella. Bacteriile sunt luate pe picioare, iar mai tarziu depuse pe alimente. Praful existent in casa poate contine fecale de gandac, ceea ce duce la declansarea unor reactii alergice. Ei pot intra din exterior in casa prin canalizari, conducte de aer sau usi.
METODE DE COMBATERE
Axiven Pest Control recomanda pastrarea curateniei, iar in cazul in care apar crapaturi sau fisuri la nivelul casei, sa fie acoperite imediat. Ideal ar fi si folosirea unui dezumidificator pentru a reduce umiditatea din locuinta si blocarea accesului acestor gandaci de canalizare prin astuparea crapaturilor si a oricarui alt punct de acces.
In cazul in care se constata aparitia acestor gandaci de canalizare, specialistii Axiven Pest recomanda folosirea unor capcane cu adeziv deoarece acestea nu contin substante toxice si pot fi folosite in orice colt al locuintei.
Pentru infestarea masiva putem face o dezinsectie cu gel cu insecticid. Aceste puncte de gel atrag gandacii la consum iar printr-un efect in cascada, distruge si cuiburile formate. Se aplica foarte usor, nu miroase, nu este toxic si are remanenta de pana la 4 luni.
In cazul unor infestarii majore, cum se intampla in subsolurile blocurilor, atunci Axiven Pest Control efectueaza dezinsectia prin pulverizarea cu insecticide cu pompa de joasa presiune iar in zonele mai greu accesibile, se poate efectua tratament cu ceata rece (nebulizator) sau cu foggerul, adica ceata calda.
CITEȘTE MAI MULT: