CARACTERISTICI GENERALE
Serpii sunt reptile cu solzi, fara membre, care fac parte din subordinul Serpentes, clasa Reptilia. Principala caracteristica a acestor reptile este mobilitatea oaselor faciale, dar si forma lunga a corpului. Intregul corp este acoperit de solzi duri, iar in ceea ce priveste craniul, el reprezinta o componenta deosebita, intrucat articulatiile maxilarelor sunt prevazute cu un ligament elastic, care permite sarpelui sa deschida gura larg, pentru a inghiti o prada mai mare decat propriul corp. Dintii lor sunt conceputi pentru a musca si fixa prada, neavand abilitatea de a mesteca, iar hrana este inghitita. Privirea sarpelui este fixa, el nu clipeste, vazul fiind foarte bine dezvoltat. Limba este bifurcata, lunga si ajuta pentru miros.
Sunt intalniti in orice tip de mediu, de la cel mai uscat, pana la cel mai umed, insa ei nu isi pot genera caldura corporala, ci se bazeaza doar pe temperatura mediului inconjurator. Ei sunt carnivori, iar hrana lor este reprezentata de soparle, insecte, broaste, dar se pot hrani si cu animale mai mari decat propriul corp. Alunecarea hranei prin faringe si esofag se realizeaza datorita elasticitatii organelor, lipsei sternului si salivei.Ouale serpilor sunt adapostite in gauri de nisip pentru a le proteja si incalzi.
In Romania exista aproximativ 10 specii de sarpe:
- Sarpele de casa, Natrix natrix
- Sarpele de apa, Natrix tessellata
- Sarpele de alun, Coronella austriaca
- Sarpele lui Esculap, Zamenis longissimus
- Sarpele de stepa, Dolicophis caspius
- Balaurul, Elaphe sauromates
- Vipera comuna, Vipera berus
- Vipera cu corn, Vipera ammodytes
- Vipera de stepa, Vipera usinii
- Boa de nisip, Eryx jaculus
METODE DE COMBATERE
Este indicata folosirea capcanelor adezive cu atractant si repelenti. Capcana cu adeziv se foloseste punctual, de obicei la interior. In ceea ce priveste utilzarea repelentilor, este recomandata la exterior. Oferta protectie pe o suprafata mai mare decat in cazul capcanelor adezive. Se aplica imprejurul zonei, prin aplicarea unei benzi care are rolul de a impiedica accesul reptilelor in zona. De asemenea, desi tratamentul poate functiona pana la 2 luni, este nevoie ca procesul sa fie repetat, in cazul in care mirosul repelentului se diminueaza.
De asemenea, pentru utilizarea acestora, este recomandat ajutorul unor specialisti pentru indicarea unui plan de aplicare.