CARACTERISTICI GENERALE
Plosnita cerealelor este cunoscuta si sub denumirea de „plosnita urat mirositoare” si face parte din familia Pentatomidae.Este un pericol pentru cultura de cereale, dar este cunoscuta si in randul locuitorilor din orase, din cauza invaziilor masive.
Are o larga raspandire in Europa, Asia si in nordul Africii, fiind regasita intr-o varietate de trei specii: Eurygaster Maura, Eurygaster Austriaca, Eurygaster Integriceps. In Romania, peste 20 de judete sunt afectate de plosnita, pagubele asupra culturii fiind resimtite.
Plosnita de cereale are o generatie in fiecare an, iar la maturitate ierneaza sub frunze. Larvele acestora ies in termen de 8-10 zile de la depunerea oualor, evolutia intreaga realizandu-se pe o perioada de 30-40 de zile, proces care este sincornizat cu maturizarea cerealelor. Dupa ecloziune, primul stadiu de nifme se pot agrega in jurul oului inainte de naparlire si dispersare pentru a se alimenta. Adultii pot face foarte multe oua pe toata durata de viata. In ciuda faptului ca este o insecta specifica agriculturii, spre finalul sezonului agricol plosnita migreaza spre zonele urbane pentru a cauta hrana. Chiar daca nu reprezinta un pericol, fiind inovensiva pentru om, mirosul pe care il raspandeste atunci cand este strivita provoaca o stare de repulsie.
Ploșnița de cereale-adult
Ouale sunt crem pana la galben-portocaliu si au lungimea de aproximativ 1,6 mm, fiind asezate in grupuri de pana la 28 de oua pe partea inferioara a frunzelor. Pe masura ce embrionul se dezvolta, acesta poate deveni vizibil prin ou.
Ouăle ploșniței de cereale
Primul stadiu al nimfei este de aproximativ 2,4 mm in lungime, capul si toracele fiind negre, iar abdomenul rosu-portocaliu.
Primul stadiu de nimfa al plosnitei.
Dupa trecerea la cea de-a doua etapa, nimfele pierd din culoarea prezenta pe abdoment, rosu-portocaliu.
Ultimul stadiu al plosnitei de cereale.
Cu ce se hraneste?
Ea se dezvolta in principal in cultura de grau, insa ataca si alte plante. Adultii inteapa tulpinile tinere, frunzele, florile sua boabele, iar in locul intepaturii se formeaza conul salivar, de culoare galbuie. De aceea, frunza atacata se ingalbeneste si se usuca. Cu toate acestea, insecta poate ataca si lucerna, trifor, sau plantele de paius, de aceea este considerat cu adevarat un daunator.
De asemenea, plosnitele de cereale prefera in mod special fructe precum piersicile, mere, capsuni sau pere, dar si legume precum fasolea si mazarea. Pentru a extrage hrana din fructe sau legume, plosnitele folosesc aceeasi metoda, prin strapungerea tesutului si implicit extragerea fluidelor. Plantele isi pierd fluidele necare, fapt care duce la deformarea si uscarea lor.
Cele mai obisnuite semne ale daunelor cauzate de aceste plosnite urat mirositoare sunt daramarea si cicatrizarea fructelor, distrugerea frunzelor si textura moale a fructelor si legumelor recoltate, din aceasta cauza calitatea productiei fiind cu mult diminuata.
Fruct afectat de plosnita.
Odata cu incheierea sezonului agricol, plosnitele migreaza catre zone urbane, unde cauta atat hrana, cat si locuri calde, ferite de frig si de alti daunatori. Din cauza mirosului neplacut pe care il emana, oamenii doresc combaterea acestora. Pentru eliminarea lor pot fi folosite atat aspiratoarele pentru insecte, cat si capcane adezive speciale.
METODE DE COMBATERE
Axiven Pest Control foloseste doua metode eficiente de combatere a acestor insecte urat mirositoare:
Aceasta metoda presupune utilizarea unei pompe de spate, specifica activitatii de dezinsectie si dezinfectie dar si cu atomizorul sau alte pulverizatoare mai puternice. Aplicarea se poate face atat pe copaci, in general pe vegetatie dar si pe pereti. Pulverizarea se poate repeta lunar pentru un rezultat durabil.
Aceasta dezinsectie este una ecologica deoarece foloseste doar temperaturile inalte pentru a combate aceste insecte. Temperaturile peste 49° Celsius sunt letale pentru plosnitele cerealelor (la fel si pentru multe alte insecte). Aceste temperaturi sunt atinse cu ajutorul unor aparate special concepute sa ridice si sa mentina temperatura la 50,5°C. In functie de dimensiunea spatiului ce urmeaza a fi supus tratamentului termic se stabileste si numarul de aparate necesare dezinsectiei termice.
CITEȘTE MAI MULT: