Acarienii, deși au dimensiuni mici, majoritatea microscopici, sunt des întalniți în locuințele oamenilor. Trăiesc în paturi, saltele, perne, canapele, perdele și jucării de pluș. Ei se dezvoltă în straturile interioare fiindcă preferă locurile întunecate.
În general, sunt inofensivi, însă mușcăturile anumitor specii de acarieni pot provoca alergii severe. Astfel că, alergenii proveniți de la aceste insecte pătrund în organism prin respirație sau prin contactul cu pielea inflamată. Specialiștii afirmă faptul că, atunci când adulții sau copiii au o alergie, sistemul imunitar produce anumiți anticorpi, care vor identifica alergenii ca fiind dăunători. Așadar, în momentul în care are loc contactul cu alergenul, sistemul imunitar răspunde și astfel apar primele simptome.
În ceea ce privește simptomele care apar în rândul persoanelor cu reacții alergice, acestea pot fi:
- mâncărimea nasului, strănut și secreții nazale, dificultăți de respirație;
- lăcrimare, înroșirea și mâncărimi ale ochilor;
- tuse, respirație șuierătoare;
- mâncărime la nivelul pielii, roșeață.
Alergia poate apărea în orice perioada a anului, dar poate fi mai deranjantă toamna sau iarna, când temperaturile sunt mai scăzute. Există cazuri în care alergia netratată poate duce la accentuarea astmului bronșic, iar în acest caz pot apărea simptome precum: dificultăți de respirație, respirație șuierătoare sau durere toracică.
Expunerea la acarieni în cazul unei persoane alergice poate produce complicații serioase precum infecțiile sinusale, existând riscul ca persoana alergică să dezvolte sinuzita sau astmul.
Tratementul pentru astfel de situații este oferit de către un medic specialist care stabilește și confirmă diagnosticul în urma unor analize în prealabil.