Gândacii de bucătărie sunt insecte-dăunător, care invadează locuințele oamenilor, iar lupta pentru combaterea lor poate fi una dificilă. Gândacii de bucătărie sunt un pericol pentru sănătatea oamenilor, pentru că pot fi purtători de agenți patogeni care dăunează organismului. Așadar, mulți dintre acești agenți patogeni pot fi depuși de către gândaci pe alimentele pe care oamenii le consumă, iar riscul de infectare în acest caz este ridicat.
Printre afecțiunile care apar în urma contactării unui virus transmis de gândaci pot fi:
- gastroenterita;
- diaree și alte afecțiuni intestinale
- alergii;
- viermi paraziți.
Gastroenterita este o afecțiune care rezultă din inflamația epiteliului gastrointestinal, fiind provocată de virusuri, bacterii sau alți agenți patogeni. Apariția acestei boli se datoreaza ingerării cu alimente contaminate. Printre simptomele care pot apărea se regăsesc:
- febră;
- greață, vomă;
- stare de rău;
- dureri de cap și musculare;
- diaree;
- balonare și crampe abdominale.
Simptomele se pot agrava în timp și pot apărea vărsături, febră mare, deshidratare puternică, letargie.
De asemenea, gândacii lasă în urmă fecale sau excremente care pot fi identificate și care pot conține alergeni sau proteine care declanșează crize de astm. În acest sens, oamenii de știință au identificat legătura dintre prezența gândacilor și cazurile de astm.