Există persoane care prezintă sensibilități dacă sunt expuse mucegaiului, mai ales copiii și varstnicii. Simptomele care apar în urma expunerii pot fi:
- nas înfundat și secreții apoase;
- tuse seacă;
- gât iritat;
- piele uscată;
- respirație înregunată;
- iritații.
Reacțiile enumerate reprezintă o reacție a sistemului imunitar în urma expunerii la mucegai. De regulă, sistemul imunitar este primul afectat, iar expunerea îndelungată la mucegai poate contribui la probabilitatea apariției astmului. Dacă persoana este alergica și ia contact cu mucegaiul, sistemul imunitar îl consideră ca pe o substanță nocivă și dezvoltă anticorpi.
Există cazuri în care, persoanele care suferă de alergii diverse pot resimți simptome accentuate. Mucegaiul poate afecta chiar și sistemul nervos, iar simptomele pot fi: febră, dureri de cap, tulburări de memorie, dificultăți de respirație, iar persoanele care suferă de boli cronice, mai ales cei cu afecțiuni pulmonare, pot suferi de infecții care apar la nivelul plămânilor. Există studii în acest sens, care arată o legătură între problemele aparatului respirator, cum sunt tusea și respirația îngreunată și expunerea la mucegaiul din locuință.