Ploșnița cerealelor este o insectă răspândită larg în Europa, asia și nordul Africii. Deși este specifică agriculturii, este cunoscută și în rândul locuitorilor din zonele urbane, pentru că invadează casele și blocurile. Deși nu reprezintă un pericol pentru oameni, aceasta creează disconfort fiindcă pătrunde în locuință, iar odată atinsă sau strivită degajă un miros neplăcut.
Ploșnița de cereale este un adevărat dăunător al culturilor agricole. Foarte multe județe din România sunt afectate de această insectă. Plantele cele mai afectate sunt speciile de grâu, fiind cele mai fertile culturi. Însă, ploșnița de cereale poate ataca și plante ca trifoiul, lucerna sau alte graminee.
Atacul ploșnițelor diferă în funcție de generație.Insectele adult se hrănesc intens timp de aproximativ 12 zile cu boabele de grâu, iar perioada de hrănire este perioada în care grâul se coace pe deplin, adică în perioada recoltării.
Larvele și adulții tineri înțeapă tulpinile sau frunzele, iar urmarea este îngălbenirea frunzei. Aceasta se răsucește și se usucă. Boabele plantei atacate capătă un aspec deformat, cu puncte negre. De asemenea, în locul înțepăturii se formează conul salivar, de culoare gălbuie. Înțepăturile ploșnițelor de cereale au ca urmare scăderea valorii culturale a semințelor, scăzând totodată și calitatea de panificație a culturii. De asemenea, în procesul de hrănire se degradează și glutenul, iar elasticitatea este redusă.