Puricii pot ajunge ușor în locuințele oamenilor, mai ales prin intermediul animalelor de companie. Sunt printre cei mai înâlniți dăunători, afectând atât oamenii, cât și animalele. Sunt periculoși deoarece sunt dăunători pentru igienă și se hrănesc cu sângele gazdei, provocând mușcături multiple.
În general, persoanele mușcate de purici se confruntă cu simptome precum: inflamație, prurit, iritație. Zonele cele mai afectate de mușcături pot fi: membrele, gâtul sau fața. Așadar, mușcăturile sunt deranjante pentru oameni, mai ales că puricii acționează, în general, noaptea, iar o consecință poate fi privarea de somn sau deficitul de odihnă din cauza mâncărimilor și disconfortului care apar în urma mușcăturii.
O complicație a mușcăturilor de purice poate fi creșterea riscului de infectare din cauza afectării cutanate. Pentru simptomele ușoare, se recomandă curățarea zonelor afectate cu apă și săpun, iar în cazul mâncărimilor, antihistaminice. În general, iritația și rănile se vindecă în decurs de 1-2 săptămâni, însă dacă simptomele persistă este necesară prezentarea la medic.
Există cazuri izolate, extrem de rare, când persoanele sensibile dezvoltă reacții alergice grave, cum ar fi dificultatea de respirație, greața, pulsul neregulat sau febră. În această situație este indicată intervenția medicală de urgență.