Pentru a preveni și combate căpușele este nevoie de urmarea câtorva indicații. În primul rând, vegetația trebuie să fie întreținută, astfel încât iarba nu trebuie să fie mai înaltă de 7-8 cm. Căpușele sunt atrase de zona cu vegetație bogată și umiditate crescută. Așadar, cu cât iarba este mai scurtă, umiditatea este redusă, iar căpușele nu pot supraviețui. În plus, frunzele, buruienile și orice alte resturi de vegetație trebuie îndepărtate pentru că pot atrage căpușele. Este necesară și aplicarea unui insecticid non-toxic, care să nu dăuneze nici mediului și nici oamenilor.
Cum se poate infesta grădina cu căpuse?
Căpușele pot fi aduse în curțile oamenilor prin intermediul animalelor, cum sunt câinii sau pisicile. De aceea, este important ca animalele să fie protejate și curățate constant prin aplicarea unor soluții pentru deparazitare externă, la recomandarea medicului veterinar. De asemenea, căpușele pot fi răspândite prin vânt, cazurile în acest sens fiind mai puțin probabile.
DEZINSECȚIA
Pentru eliminarea completă a dăunătorilor este recomandat ajutorul unor specialiști. Procesul de dezinsecție împotriva căpușelor trebuie început încă din primele luni ale anului, când temperaturile sunt în creștere, până în lunile septembrie-octombrie. Este recomandat ca înainte de inițierea acestor tratamente de dezinsecție, curtea să fie curățată și greblată, iar iarba să fie tăiată pentru a permite insecticidelor să ajungă la bază, unde se ascund căpușele. Aplicarea acestora poate fi făcută rezidual cu pompa sau cu atomizorul, fiind urmat un tratament perimetral, toate spațiile fiind acoperite. Insecticidele folosite nu sunt periculoase pentru alte viețuitoare care nu sunt vizate, precum animalele domestice (câini, pisici, alte rozătoare) și nici pentru oameni. Specialiștii vor aplica insecticidul atât la nivelul vegetației, cât și pe gardurile învecinate pentru a elimina orice căpușă.
În paralel cu aceste tratamente de dezinsecție, este necesar ca animalele de companie să fie deparazitate extern, pentru a fi siguri că paraziții nu pot reapărea. ATENȚIE! ANIMALELE DE COMPANIE NU SE VOR CURĂȚA SAU ÎMBĂIA CU INSECTICID!