Mucegaiul este format din spori și apare în zonele cu umiditate crescută. Suprafețele cele mai afectate sunt, în general, băile și bucătăriile, dar poate apărea și în alte camere. Mediul cald și umed, infiltrațiile de apă sau formarea condensului sunt principalii factori care declanșează apariția mucegaiului. De altfel, gătitul, călcatul și uscarea hainelor în casă sau pe calorifer reține umiditatea în locuință și favorizeaza apariția mucegaiului. Inclusiv izolarea locuinței este un aspect important, deoarece daca nu este izolată corespunzător, apa poate pătrunde, iar în cazul în care stagnează mult timp în pereți sau tavan, se creează condiții optime pentru dezvoltarea mucegaiului.
Având în vedere riscurile expunerii persoanelor la mucegai, precum și studiile care indică o legătură clară între expunerea la mucegai și problemele tractului respirator, este necesară prevenirea acestuia din locuințe.
În primul rând, un aspect important este umiditatea din locuință, care ar trebui să fie cuprinsă între 30-60%, fiind valorile normale. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui dezumidificator, care va extrage umiditatea în exces din aer. Pe lângă folosirea unui dezumidificator, există alte soluții prin care se poate preveni apariția mucegaiului, precum:
- aerisirea băii sau montarea unui ventilator în cazul în care nu există fereastră;
- folosirea hotei în bucătărie sau deschiderea ferestrei în timpul gătitului;
- hainele nu trebuie uscate pe calorifer sau în casă;
- izolarea ferestrelor dacă prin acestea pătrunde apa;
- folosirea unor aditivi anti-mucegai în momentul vopsirii pereților;
- remedirea scurgerilor instalațiilor sanitare.
Dezumidificatorul este cea mai simplă și eficientă soluție, fiindca extrage surplusul de umiditate, iar mucegaiul nu se va mai putea dezvolta. Pentru îndepărtarea petelor de mucegai sunt recomandate soluțiile, care se pulverizeaza pe zonele afectate, urmând ca zonele să fie șterse cu o cârpă umedă.De asemenea, bicarbonatul este o solutie împotriva mucegaiului, prin dizolvarea acestuia cu apă. Se pulverizeaza zonele, urmând să fie șterse și clătite.