Având în vedere că ploșnițele de cereale produc pagube semnificative culturilor agricole, ducând la scăderea calității și deprecierea calităților de panificație, prevenirea și combaterea acestor dăunători este cu adevărat necesară.
O primă soluție este recoltarea timpurie a culturilor, în condiții favorabile de climă. Această metodă are ca scop reducerea impactului ploșnițelor asupra culturilor de cereale. De asemenea, o altă metoda este cultivarea soiurilor cu maturare timpurie pentru a preveni apariția populațiilor de ploșnițe. Pentru eliminarea completă, mai ales în cazul unei infestări masive, aplicarea insecticidelor reprezintă cea mai bună soluție. În acest sens, aplicarea insecticidului se va realiza cu ajutorul pompei de spate, specifică acțiunii de dezinsecție, dar și cu atomizorul. Se tratează întreaga suprafață infestată de ploșnițe prin benzi transversale, fără a se omite vreo suprafață. Dacă vegetația este mare, va fi dificil ca insecticidul să ajungă la baza solului unde se pot ascunde ploșnițele. În acest caz, se poate realiza tratamentul prin nebulizare, fiind aplicat treptat pe vegetație și copaci.
De menționat este faptul că, tratamentul de dezinsecție trebuie repetat pentru un rezultat durabil.
După recoltă, când temperaturile încep să se răcească, ploșnițele migrează și în spațiile urbane, în case sau blocuri pentru a se adăposti. Deși este inofensivă pentru oameni, poate constitui un disconfort la nivelul populației din cauza mirosului emanat. În acest sens sunt recomandate măsuri de prevenire a apariției ploșnițelor de cereale, precum:
- insectele sunt atrase de lumini, evitați să lăsați luminile aprinse pe balcon sau în locuri în care pot pătrunde;
- instalați plase de protecție la ferestre și uși;
- verificați și acoperiți micile fisuri prin care ploșnițele pot pătrunde.
În cazul locuințelor, pot fi aplicate substanțe pentru uz casnic la nivelul geamurilor, pe unde ploșnițele ar putea pătrunde.