Având în vedere problemele pe care șoarecii le pot cauza, este necesară prevenirea apariției acestora și, implicit, combaterea. Șoarecii pot fi un pericol pentru sănătatea oamenilor, fiind responsabili de transmiterea unor bacterii sau virusuri, precum salmonella sau leptospiroza, ambele având o simptomatologie puternică. De asemenea, șoarecii pot roade îmbrăcăminte, mobilier, cablurile electrice din locuințe sau depozite, mobilierul și inclusiv pot distruge culturi agricole.
În primul rând este necesară identificarea infestării cu șoareci, iar acest lucru se poate realiza prin observa excrementelor, fiind indicat să nu se atingă pentru a nu contacta un posibil virus. Șoarecii își construiesc cuiburi în diferite zone din locuință, dar mai ales în cutii. Pot fi observate găuri în podele, tavane, sertare sau dulapuri, mirosul specific de urină, dar și zgomotele produse de aceștia, care se pot auzi în special noaptea. De asemenea, pot șoarecii lasă urme de hrană, ca de exemplu coji de seminte, pot fi sesizate gropi sau galerii în apropierea culturilor.
Ținând cont că rozătoarele se adaptează oricărui mediu, inclusiv mediul în care trăiesc și oamenii, pentru a preveni apariția acestora, este foarte importantă curățenia. Resturile menajere și alimentare trebuie aruncate imediat, iar fisurile și găurile prin care șoarecii pot pătrunde trebuie acoperite. De altfel, coșurile de gunoi și tomberoane trebuie să aiba capace pentru a nu le permite accesul.
Odată observați, este necesară combaterea lor prin diferite meteode. În acest sens, capcanele pentru șoareci pot fi o soluție eficientă. Acestea trebuie plasate în locurile în care sunt observați șoarecii, fiind utilizate împreună cu substanțe raticide sub formă de boabe sau pastă. Verificarea lor trebuie să fie făcuta periodic pentru a îndepărta șoarecii capturați. Capcanele adezive sunt la fel de eficiente. Pe suprafața acestora se atașează momeală, iar odată ce șoarecii ating suprafața adezivă, vor rămâne imobilizați.
De asemenea, stațiile de intoxicare pot fi folosite pentru combaterea rozătoarele. În general, acestea sunt realizate din metal sau plastic și sunt prevăzute cu mai multe găuri de intrare pentru hrană. Sunt sigure pentru alte animale și oameni, fiind prevăzute cu cheie.
În cazul unor infestări mari este recomandat ajutorul specialiștilor, care vor identifica locurile în care șoarecii și-au făcut cuib și vor aplica tratamente de deratizare prin pulverizare, eliminând definitiv cuiburile. Măsurile de combatere trebuie inițiate rapid, deoarece șoarecii se înmulțesc extrem de repede.