Țânțarii sunt considerați dăunători pentru oameni din cauza zgomotului pe care îl emit, al disconfortului, din cauza înțepăturilor, dar mai ales din cauză că pot transmite virusuri periculoase, cum este virusul West Nile. De aceea, este necesar că apariția lor să fie prevenită, luând în calcul câteva măsuri:
- instalarea unor plase la nivelul geamurilor și ușilor împotriva insectelor- prin instalarea plaselor și acoperirea diferitelor găuri sau fisuri prin care pot pătrunde, accesul țânțarilor este împiedicat;
- eliminați zonele în care s-ar putea acumula apă- apele stătătoare care se formează din cauza ploilor, mai ales în zona streșinii poate fi locul în care țânțarii se înmulțesc, femelele obișnuiesc să depună ouăle pe suprafața apei;
- eliminarea vegetației din jurul locuinței.
Dacă vă aflați afară, în aer liber, este recomandat să purtați haine lungi pentru a acoperi pielea, fiind necesar și un spray împotriva țânțarilor pe care sa îl aplicați pe corp. De asemenea este indicată evitarea parfumurilor puternice care ar putea trage țânțarii.
Pentru eliminarea completă a țânțarilor adult, dar și a larvelor, mai ales în cazul infestărilor masive, este recomandat un tratament realizat de către o firma specializată. În acest sens, specialiștii vor indica zonele de dezvoltare, aplicând un tratament de dezinsecție cu ajutorul atomizorului sau pompei de joasă presiune, substanțele folosite nefiind dăunătoare omului sau animalelor. Pulverizarea de joasă presiune se va realiza pe suprafețe și nu în aer, de la o distanță adecvată pentru a asigura o umezire uniformă și eficientă a suprafețelor. De asemenea, poate fi utilizată și pulverizarea de înaltă presiune, pentru a acoperi suprafețe mari.