Luni-Vineri: 08:00-18:00

Tel: +4 021 313 35 30 

PLOȘNIȚA DE PAT

plosnite

Ploșnițele de pat sunt insecte plate, cu formă ovală și cu dimensiuni mici, de aproximativ 5mm. Se hrănesc exclusiv cu sângele gazdelor și sunt observate în diferite părți ale casei, cum sunt saltele, haine, bagaje, pereți sau mobilier, precum și la nivelul noptierelor, paturilor, dulapurilor sau podelelor de lemn. O atenție deosebită trebuie acordată cusăturilor și arcurilor saltelelor, precum și marginilor covoarele. Ploșnițele de pat au capacitatea de a se ascunde în crăpăturile de la nivelul pereților și pardoselilor, dar și în plinte sau fisuri făcute în lemn. Pot provoca stări de repulsie în jurul oamenilor pentru că sunt asociate în mod clar cu reacții precum mâncărime, iritații și pete la nivelul pielii.

Denumirea lor științifică este Cimex lectularius, iar înmulțirea lor se produce prin intermediul bagajelor sau a obiectelor personale. Pot fi preluate din hoteluri, în cea mai mare parte, din mijloace de transport în comun, spitale sau chiar și din magazine cu produse textile. De asemenea, apariția lor nu trebuie asociată cu lipsa curățeniei.

Locuri plosnite

Cum identificăm ploșnițele de pat?

Deși dimensiunile ploșniței sunt reduse, ploșnița-adult poate fi observată, fiind asemănătoare în ceea ce privește forma și dimensiunea cu o sămânță de măr. De altfel, apariția unor pete sau semn la nivelul pielii poate fi din cauza mușcăturilor insectelor. Mușcăturile lor și petele lăsate pot fi confundate ușor cu alergii sau intoxicații alimentare. În timpul mușcăturii, care se realizeaza mai ales pe timpul nopții, ploșnița produce o anestezie locala prin substanța pe care o emite, astfel încât victima nu simte. Din acest motiv oamenii nu realizează existența ploșnițelor decât în momentul observării cu ochiul liber. După ce se hrănesc cu sangele gazdei, acestea revin în locurile ascunse. Această specie de insecte preferă casele călduroase, însă în condiții cu temperaturi scăzute, ploșnițele pot supraviețui chiar și un an fără să se hrănească.

Cum le eliminăm?

Este adevărat, ploșnițele pot fi preluate din aproape orice loc, pentru că se pot ascunde în bagaje și genți. Odată instalate în casă, sunt destul de greu de controlat, iar fără ajutorul unui specialist eliminarea lor poate fi dificilă.

Pași pentru prevenirea și combaterea ploșnițelor:

  1. identificarea ploșnițelor- odată ce se hrănesc sunt mai ușor de observat;
  2. aspirarea locuinței, cu accent pe zona patului și a covoarelor;
  3. spălarea lenjeriei, a huselor, a jucăriilor din pluș la temperaturi mari;
  4. curățarea și acoperirea fisurilor în care s-ar putea ascunde ploșnițele.

Locuri plosnite

Rezultatele cele mai bune se pot obține printr-un tratament care se efectuează treptat. În primul rând este nevoie de inspectarea spațiului, proces prin care se determină gradul de infestare. În cazul în care este vorba despre un covor, saltea sau perne, acestea trebuie curățate și spalate la temperaturi înalte, totodată având în vedere indicațiile de pe etichetă. Fluxul de abur este capabil să elimine insectele adulte, dar și larvele. Dacă procedeul nu este în totalitate eficient, este nevoie de aplicarea unui insecticid eficient și de bună calitate, inclusiv în locuri greu accesibile cum sunt fisurile de la nivelul pereților. În funcție de gradul de infestare, poate fi aplicat și un tratament termic, spațiul fiind supus unei temperaturi de peste 45 grade Celsius. Odată eliminate, trebuie acordată o atenție sporită hainelor, bagajelor și lenjeriilor de pat, spălându-le la temperaturi ridicate. De asemenea, husele pentru perne și saltea sunt extrem de importante și este indicată achiziționarea huselor care împiedică infiltrarea acestor insecte.

Eliminarea lor cât mai rapidă poate opri înmulțirea și, implicit, reducerea populațiilor. De asemenea, este necesar ca, odată observate ploșnițele, să se inițieze un tratament de combatere sub îndrumarea și ajutorul unor specialiști.

 

 

 

 

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor
Detalii Sunt de acord