Musculițele de oțet, Drosophila melanogaster, își fac apariția în prejma fructelor coapte sau a lichidelor precum oțetul sau vinul. Umezeala, dulceața și căldura sunt câteva dintre cauzele apariției acestor insecte. De asemenea, acestea pot apărea și în magazinele alimentare sau în aprozarele cu fructe și legume. Apar în locuințele oamenilor în orice anotimp, iar în ciuda faptului că nu au o durata de viață lungă, se înmulțesc rapid. În ceea ce privește aspectul lor, corpul musculițelor poate fi galben sau negru, aripile translucide, iar ochii roșii sau maronii. Înmulțirea acestora se realizează într-un timp scurt. În perioada de reproducere, femela depune ouăle în apropierea surselor de apă, aproximativ 15-25 de ouă zilnic, putând depune pana la 500 de ouă într-o singură pontă. Eclozarea se realizează într-un interval de 25 de ore.
Cercetările au demonstrat că larvele muștei de oțet consumă alimente în stare de putrefactie, fructe fermentate, foarte alcoolizate, pentru a se putea proteja de paraziți. Așadar, musculița de oțet are o strategie de supraviețuire eficientă, bazată pe consumul de alimente intens alcoolizate: ea rezistă mult mai bine la alcool decât insectele care o atacă. De aici și denumirea-musculițe de oțet. Riscul infestării cu acest tip de insectă este contaminarea alimentelor cu anumiți patogeni.
Cum prevenim?
În primul rând este necesară identificarea locurilor în care acestea ar putea fi ascunse. Coșul de gunoi, dulapurile din bucatărie, debaraua, sunt câteva dintre locurile în care musculițele se pot ascunde.
Eliminarea alimentelor aflate în proces de fermentare sau fructelor prea coapte. Verificați constant starea fructelor sau a alimentelor perisabile, eliminându-le pe cele care s-au alterat. Este recomandat să nu fie lăsate neacoperite atât alimentele, cât și recipientele cu lichide precum oțet, vin sau bere. În plus, este importantă curățarea constantă a coșului de gunoi, asigurând partea inferioară și pereții coșului de gunoi curate, fără urme de lichide sau alimente care ar putea atrage musculițele.
Acoperiți căile de acces. Este foarte probabil ca musculițele să își facă apariția prin canalizare, fiind atrase de umiditate. Pentru a evita apariția acestora, este recomandat să acoperiți gurile de canalizare ale chiuvetelor cu site.
Cum le combatem?
Chiar daca sursele de hrană sunt eliminate și sunt urmate toate indicațiile pentru prevenirea acestora, dacă musculițele și-au depus ouăle într-o zonă greu accesibilă, cum sunt scurgerile chiuvetelor, procesul de combatere poate deveni dificil. În acest caz este nevoie să apelați la diferite capcane, insecticide sau chiar la un tratament pentru dezinsecție. Capcanele sunt non-toxice, nefiind un pericol pentru oameni sau animale și pot capta mai multe musculițe. Se amplaseaza în zonele în care se observă un număr mare de insecte, în apropierea coșurilor de gunoi sau a locurilor cu umezeală. Odată atinse, musculițele vor rămâne imobilizate pe suprafața adezivă.
În cazul în care infestația este mare, sunt recomandate indicațiile unei firme specializate pentru a elimina complet musculițele de oțet.
CITEȘTE MAI MULT: