Caracteristici principale
Insectele de depozit sunt insecte mici, care traiesc in special in depozite cu produse agricole. Ele ataca alimente precum: nuci, cereale, furaje sau fructe uscate.
Caracteristica principala a insectelor de depozit este marea lor raspandire geografica prin intermediul comertului sau a omului.
Printre cele mai importante specii de insecte de depozit se regasesc:
- Τribolium confusum
- Sitophilus granarius
- Oryzaephilus surinamensis
- Rhyzopertha dominica
- Cryptolestes spp.
- Lasioderma serricorne
- Stegobium paniceum
- Ephestia kuehniella
- Plodia interpunctella
Τribolium confusum
Este o insecta mica, fiind caracterizata prin dimensiuni mici (3-4mm), culoare maro, maro inchis. Se hranesc, in general, cu faina, cereale, fructe uscate, boabe de cafea sau produse prelucrate. Apare in depozitele de alimente, dulapurile bucatariilor sau in camari.
Rhyzopertha dominica
Este o specie de insecta mica, avand dimensiunile cuprinse intre 2,5-3mm, corpul usor alungit si maro. Locurile in care ea creste sunt cele uscate, calde, iar hrana pe care o prefera sunt cerealele si plantele medicinale.
Cryptolestes spp.
Este cea mai mica specie a gandacilor de seminte, dimensiunea fiind de cel mult 2mm. Se hraneste, de asemenea, cu cereale, boabe de cafea, fructe uscate sau produse prelucrate.
Lasioderma serricorne
Specia este cunoscuta si sub numele de "carabusul de tutun" pentru ca afecteaza in special produsele din tutun, dar si cele alimentare, precum orezul, cacaoa sau plantele aromatice. Corpul este oval si acoperit de peri mici. Nu reuseste sa supravietuiasca la temperaturi scazute, speranta de viata la temperatura scazuta fiind de aproximativ 6 zile. Adultii sunt zburatori puternici, majoritatea zburand noaptea, cand nu este lumina.
Se hranesc cu tutun uscat, chiar si din pachete, dar si produse din cereale, ghimbir, curmale sau seminte.
Stegobium paniceum
Este o insecta de exterior, care seamana cu gandacul de tutun. Este cunoscuta si sub denumirea de "carabusul de paine", pentru ca se hraneste, in general, cu cereale sau produse derivate. Ei nu traiesc mai mult de cateva ore la temperaturi scazute.
Ephestia kuehniella
Este o alta specie de daunatoare, caracterizata prin dimensiuni mari. cuprinse intre 17-27 mm, aripi cu varfurile rotunjite, de culoare maro-cenusiu. Se hraneste in general cu faina si tarate, fiind o reala problema pentru mori si cuptoare.
Plodia interpunctella
Este un daunator comun al produselor de depozit. Corpul are o dimensiunea de 16-20mm, de culoare gri deschis, larva avand o culoare albicioasa, cu nuante de maro sau verde. Adultii sunt inofensivi pentru oameni si sunt buni zburatori, mai ales noaptea cand sunt atrasi de lumini. Ciclul complet de viata dureaza intre 26-35 zile. Se gasesc in nuci, ciocolata, faina, paste, plante medicinale sau condimente.
Sitophilus granarius
Corpul acestei specii are dimensiunile cuprinse intre 3-5 mm, avand o culoare maronie. Se hraneste cu orez, orz, porumb, secara, fiind des intalnita in depozitele din Europa, comertul fiind cauza raspandirii acesteia.
Ele sunt daunatori puternici pentru ferme, intrucat pot invada grauntele, consumand din produse.
Oryzaephilus surinamensis
Dimensiunile acestei specii sunt cuprinse intre 2,5-3,5mm. Corpul lor este plat, fiind urmat de doua antene de mici dimensiuni, care ii ajuta sa detecteze amenintarile si directia. Sunt sensibili la razele de lumina, iar hrana pe care o consuma sunt cerealele si derivatii. Sunt printre cele mai daunatoare insecte, avand abilitatea de a supravietui temperaturilor reci.
PREVENIRE
Pentru a preveni aparitia acestuia, este necesar ca alimentele sa fie sigilate ermetic, in containere din plastic, sticla sau metal. Gandacul de faina, spre exemplu, poate patrunde prin folia de aluminiu. De asemenea, este necesara ventilatia corespunzatoare a spatiilor de depozitare. Astfel, cerealele trebuie depozitate eficient, departe de pereti, fara a atinge tavanul, permitand inspectia constanta si curatarea.
METODE DE COMBATERE
In ceea ce priveste combaterea acestor insecte, exista diferite metode, precum capcanele sau prin fumigare. Capcanele sunt eficiente in depistarea si anihilarea insectelor cu formule specifice.
In cazul infestarii masive este recomandat ajutorul de la firmele specializate in dezinsectie.
CITEȘTE MAI MULT: