Caracteristici generale:
Porumbelul este o pasare din familia Columbidae, fiind cea mai raspandita in Europa. Corpul sau are forma aerodinamica, fiind acoperit de pene, fulgi si puf. Capul este round, mic, mobil, avand in partea anterior ciocul constituit din maxilare alungite, fara dinti. Oasele porumbelului sunt subtiri, musculatura fiind bine dezvoltata pentru o pasare atat de mica.
Porumbelul se hraneste cu seminte, produse de panificatie, dupa cum este hranit de om. Sunt vanati si constituie hrana pentru unele animale precum cainele, pisica sau sobolanul. Ei traiesc in perechi, iar cuiburile sunt construite cu crengute, cuiburi in care femelele depun oua. Ouale sunt clocite pe rand timp de 18 zile.
Caracteristica principala a imperecherii porumbeilor este sunetul pe care masculul il emite, care isi scoata si pieptul in evidenta. Femela, la randul ei, va zbura sau se va deplasa pe o distanta scurta pentru a atrage masculul. In cazul in care femela este satisfacuta, va accepta mancare din partea porumbelului. Dupa o perioada de 8-12 zile de la imperechere, femela depune, in general, 2 oua albe. Porumbeii sunt renumiti pentru abilitatile lor de navigare. Ei folosesc abilitati precum utilizarea soarelor drept ghid, dar stabilesc si repere ca indicatoare pentru a se deplasa pe distante lungi.
Desi porumbeii sunt pasari inofensive si simpatizate de oameni, numarul mare al acestora poate fi o problema in ceea ce priveste igiena. Excrementele acestora pot fi deranjante mai ales din cauza mirosul raspandit. Sporii excrementelor uscate, in combinatie cu praful, odata inhalati pot provoca reactii alergice oamenilor, mai ales celor cu imunitatea scazuta.De asemenea, porumbeii pot transmite diferite infectii fungice sau boli precum Salmonella, precum și infecția cu Campylobacter, ambele manifestându-se la nivelul gastro-intestinal, prin diaree, febră sau dureri abdominale.
METODE DE COMBATERE
Primele de masuri in ceea ce priveste combaterea porumbeilor:
- impiedicare accesului porumbeilor in incinta mansardelor sau cladirilor
- distrugerea cuiburilor
- indepartarea surselor de hrana
Axiven Pest Control in functie de locatia si intensitatea problemei, recomanda cateva metode pentru inlaturarea porumbeilor: crearea unei senzatii de intepatura si a unei retele de respingere, blocarea cu cablu, dispozitive cu laser de putere scazuta sau aparatele cu ultrasunete (nu ranesc porumbeii).
CITEȘTE MAI MULT: