CARACTERISTICI GENERALE
Paianjenul face parte din ordinul Arahnidelor, populand aproape toate contintele, exceptie facand Antarctica. Corpul paianjenului este divizat in 2 parti, avand 8 picioare lungi, fara aripi si antene, iar pentru deplasare utilizeaza presiunea hidraulica. In timpul miscarii, presiunea interna de la nivelul picioarelor se mareste de 8 ori. C
Specialistii au identificat pana in acest moment peste 40.000 de specii de paianjeni. Acestia traiesc atat in exterior, in gradina, cat si in interiorul locuintei. Dintre toate speciile cunoscute, doar 25 de specii de paianjen au venin care afecteaza oamenii, precum vaduva neagra si paianjenul pustnic maro. Drept hrana, paianjenii consuma cantitati mari de insecte pe parcursul unui an, ajutand in felul acesta la mentinerea sub control a populatiilor de tantari si muste, care sunt purtatoare de boli. Hrana lor consta in tantari, furnici, gandaci, muste sau molii.
Ciclul lor de viata se realizeaza in cateva stadii de dezvoltare, larva si nimfa, iar pentru a-si mari dimensiunea, ei trebuie sa naparleasca. In general, paianjenii depun un numar variabil de oua, fiind protejate de o panza de paianjen, atent supravegheate de femela. Cand puii de paianjen ies, raman o perioada cu femela, fiind agatati de primul lor fir de matase. Colonizarea lor s-a produs cu ajutorul vantului. Cu alte cuvinte, puii de paianjen elibereaza un fir de panza, iar datorita greutatii lor, vantul ii ia usor.Firul panzei de paianjen este folosita la coconi, pentru a crea o alta panza sau pentru a imobiliza prada. Panza de paianjen este un material incredibil, ce poate absoarbe energie insectei care se loveste de panza cu viteza.
Chiar daca nu sunt periculosi pentru oameni, paianjenii pot musca, mai ales atunci cand se simt in pericol sau sunt atacati. Muscaturile lor sunt destul de dureroase si pot provoca mancarime. De aceea, daca in locuinta exista o invazie de paianjeni, aceasta trebuie combatuta prin diferite metode.
METODE DE COMBATERE
O prima recomandare este curatenia atenta a casei. Ei apar in zone intunecate ale casei, in colturi sau in zone cu mult praf. Este indicata folosirea aspiratorului, deoarece ouale de painajen sunt foarte mici, iar folosind matura ouale se pot imprastia. In plus, este necesara acoperirea gaurilor si fisurilor pentru a impedica patrunderea acestora in locuinta. De asemenea, spatiul din jurul casei este la fel de important. Este recomandat ca toate plantele sa fie ingrijite si taiate corespunzator, pentru a nu atrage paianjenii.
In cazul unei infestari masive, Axiven Pest Control recomanda, ca metoda de combatere, aplicarea insecticidelor cu pompa de joasa presiune in zonele afectate, cum ar fi peretii, spatele mobilierului sau colturi sau folosirea capcanelor cu adeziv.
CITEȘTE MAI MULT: