CARACTERISTICI PRINCIPALE
Ce sunt moliile de alimente?
Molia este o insecta ce apartine ordinului Lepidoptera, asemanatoare fluturelui. Este o insecta noctura, considerata specie erbivora si care se hraneste cu sute de specii de plante dicotiledonate, cu aproape toate tipurile de culturi de fructe, legume si rasaduri. Spre deosebire de alte tipuri de gandaci si insecte, aparitia acestora nu este din cauza curateniei, ele sunt aduse cu mancarea cumparata. Odata aduse in locuinta, ele isi creeaza cuibul in camara sau bucatarii si de cele mai multe ori sunt vizibile atunci cand ajung la maturitate si incep sa zboare. Ouale si larvele sunt nocive, pot dauna sanatatii, cauzand probleme de ordin gastro-intestinal, daca sunt ingerate.
Printre alimentele preferate de aceste molii sunt se regasesc: faina, paste fainoase, cereale, grau, orez, porumb, ovaz, fasole, condimente, biscuiti, fursecuri, mazare, fasole, nuci, fructe uscate, condiment. Uneori se pot gasi si in hrana animalelor de companie din cauza faptului ca aceasta se supune unui control sanitar-veterinar mai putin strict, mai ales in cazul mancarii pentru pasari. Este recomandat ca mancarea uscata pentru animale sa fie tinuta in spatii separate de alimentele de bucatarie si camara iar pungile de alimente sa fie verificate mereu inainte de a fi depozitate.
Ouale sunt de dimensiuni mici, de culoare gri deschis, iar larvele sunt asemanatoare omizilor, avand 5 perechi de picioare. Stadiul de larva dureaza in jur de 60 de zile, scopul principal fiind hranirea.Moliile adulte sunt de obicei gri, cu mici indicii de culoare, cum ar fi rosu sau alb, avand lungimea de aproximativ 1,3 cm. Ajunse la maturitate si la aceasta lungime, scopul moliilor este imperecherea. Molia adult traieste aproximativ 7 zile, timp in care depune chiar si pana la 400 de oua. Alimentele pastrate in dulapuri si mai ales in camara reprezinta locul preferat al acestora. Primele semne ale aparitiei moliilor sunt gaurile mici din pungile cu alimente, dar si mirosul neobisnuit. De asemenea, un alt indiciu este faptul ca ambalajele curate devin brusc lipicioase.
Ciclul de viata al moliilor de alimente
Moliile de alimente, ca si in cazul altor insecte, parcurg o metamorfoza completa si anume: ou – larva – pupa – adult. Ciclul dureaza maxim 30 de zile, acesta putand fi si mai scurt, in functie de conditiile de mediu, de temperatura si de alimente.
Metamorfoza moliilor de alimente este completa cu stadiul de adult iar in aceasta etapa, molia arata ca un fluture de dimensiuni mici, a carei singura preocupare este sa se imperecheze si sa se inmulteasca.
Metode de combatere
In cazul in care bucataria sau camara este infestata, este recomandata o curatenie amanuntita, alimentele verificate, iar cele care prezinta urme de infestare, aruncate. Aspirati marginile, colturile si crapaturile de la nivelul dulapurilor bine, spalati si uscati in totalitate.
Prezenta unei molii adult reprezinta infestare. In acest caz, specialistii Axiven Pest Control recomanda folosirea unor capcane non toxice, ecologice, dar sigure pentru oameni si animale. O alta solutie eficienta este folosirea unui gel impotriva acestora sau pulverizarea solutiilor impotriva moliilor.
CITEȘTE MAI MULT: