Apariția moliilor de alimente nu reflectă lipsa curățeniei din casă sau din bucatărie, de cele mai multe ori insectele sunt aduse odată cu mâncarea cumpărată. Odată aduse în bucătărie, moliile de alimente îsi creeaza cuiburi, iar în momentul în care încep să zboare și își fac apariția în casă, infestarea este mare. În general, până în momentul zborului, ouăle moliilor au fost depuse, iar viermii termină etapa de hrănire, în timp ce adulții caută partener pentru a continua ciclul de viață. Alimentele pe care moliile le preferă sunt orezul și cerealele, alimentele păstrate în cămară fiind cele preferate, însă acestea pot consuma și hrana animalelor de companie. Semnele care anunță prezența moliilor de alimente sunt micile găuri din ambalajele alimentelor sau mirosul neobișnuit. Nu este neapărat un miros de aliment alterat, ci doar un miros neobișnuit, iar aceste alimente nu trebuie consumate.
Moliile de alimente prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor din cauza capacității acestora de a prelua un număr mare de germeni patogeni și transmiterea bolilor. Ouăle și larvele sunt probleme pentru sănătatea oamenilor, pentru că pot cauza probleme gastro-intestinale dacă ajung să fie ingerate. Simptome în acest sens pot fi: crampe abdominale, greață, vărsături. De aceea, pungile cu alimente, precum orez, făina, mălai sau orice aliment care prezintă un miros neobișnuit și urme lipicioase trebuie eliminate.