CARACTERISTICI GENERALE
Soarecii sunt rozatoare de talie mica, din familia Muridae. Animalele ating o greutate cuprinsa intre 30-60 grame, iar lungimea corpului este cuprinsa intre 4,5-12,5 cm, coada avand aceeasi lungime ca si corpul. Culoarea este cenusie, iar coada este acoperita cu peri fini. Se presupune ca soarecele provine din Asia, iar prin comertul cu marfuri s-a extins in intreaga lume, adaptandu-se fiecarei zone. Cuiburile acestora sunt formate, in general, intre zidurile cladirilor, in depozite, subsoluri, tuneluri si campuri. Rozatoarele actioneaza mai mult in timpul noptii, avand simturile foarte ascutite. In ceea ce priveste inmultirea lor, se inmultesc rapid deoarece femela poate produce pana la 80 de pui pe an.
Printre speciile care s-au adaptat la condițiile de mediu și la oameni se regasesc:
- Mus musculus - Șoarecele de casă
- Ratus norvegicus - Șobolanul cenușiu
- Rattus Rattus - Șobolanul negru
Șoarecele de casă
Șoarecele de casă, denumirea stiintifica fiind “Mus Musculus” este o specie de rozatoare ce se găseste în case, în centrele urbane și gospodăriile țărănești. Acesta se poate catara, sari la distanțe de pana la 30 cm si sunt buni inotatori. Femela naste până la 48 de pui pe an.In ceea ce priveste aspectul lui, acest rozator de casa nu depășește 6 cm lungime. Culoarea lui este cenusie, botul ascutit, avand o lungime de aproximativ 10 cm si greutatea de cel mult 20g. Membrele superioare sunt mai scurte decat cele anterioare, iar degetele sunt precedati de unghii subtiri si fragile.
Soarecele de casa este un bun alergator, se catara usor si este o specia omnivora, care mananca atat cereale, cat si alimente pe care le gaseste in locuinte. Reproducerea lor se realizeaza pe tot parcursul anului, iar gestatia dureaza in jur de 20-21 de zile.
Șobolanul cenușiu
Șobolanul cenușiu, denumirea stiintifica fiind “Norvegicus Ratuș” este un sobolan de culoare gri, cu o lungime de 20-28cm. Partea superioara si partile laterale ale corpului sunt maro-cenusii, iar abdomenul este gri-alb. Aceste specii isi fac cuibul pe camp și ies în cursul nopții pentru a evita pericolelel. Ei traiesc in grupuri de 50-250 de indivizi, Acesta este carnivor și consuma alimente bogate în grăsimi, insa prefera si alimente precum seminte, fructe, oua, evitand alimentele necunoscute. In ceea ce priveste reproducerea lor, femela poate da naștere la 60 de pui pe an. Sunt daunatori, pot fi purtatori de boli avand in vedere locurile in care traiesc, dar si gazda puricilor si a capuselor.
Șobolanul negru
Șobolanul negru denumirea stiintifica fiind “Rattus Rattus” este maro, uneori spre negru și are aceeași dimensiune ca Norvegicus Ratus. Se hrănește în principal cu fructe proaspete, legume și semințe. Șobolanul negru este un animal agil, traiește in grupe familiale mici si respinge membrii din grupele vecine. Este intalnit in zone agricole, precum depozite sau culturi, iar in zonele urbane prefera in zonele inalte si uscate ale cladirilor, fiind deseori intalniti in pereti sau tavan.În circumstanțe adecvate, un climat ideal și abundența de produse alimentare, femela naste de 6 ori pe an, 6 – 10 pui odata. In general, isi stabileste habitatul pe langa locuinte, silozuri sau depozite de seminte si fructe.
METODE DE COMBATERE
Combaterea rozătoarelor nu este ușoara de aceea este nevoie de interventia unei firme specializate in deratizare si cu o experienta vasta in combaterea acestor daunatori. Axiven Pest Control se numara printre specialistii in masura sa ofere un sistem complet de combatere a rozatoarelor prin utilizarea unor capcane cu momeala raticida, solutii de pesticide si statii de intoxicare.
Personalul instruit si specializat de la Axiven Pest Control detectează cuibul și apoi trece la pulverizarea și distrugerea acestuia. Pentru un rezultat complet, se utilizeaza capcane alimentare care sunt amplasate la o distanță de cativa metri de cuib.
CITEȘTE MAI MULT: