CARACTERISTICI GENERALE
Capusele sunt ectoparaziti si fac parte din clasa Arahnide, subclasa acarieni. Ele sunt insecte care se hranesc cu sangele gazdei, populand-o timp de cateva zile, daca acestea nu sunt indepartate. Pot fi distruse prin strivire sau prin aplicarea directa a unei substante insecticide.
Cea mai buna metoda de extragere a capusei este prin folosirea unei pense curba, cu varful bont, pentru a se asigura indepartarea eficienta si in intregime a capuselor. Dupa indepartare, zona se va dezinfecta si se va asigura ca nu apare nici o reactie adversa. Doar in anumite cazuri este necesar un vaccin antitetanic.
Dezinsectia pentru combaterea lor se poate efectua inca din luna aprilie, daca temperaturile pe timp de zi depasesc 15-20 grade Celsius, pana in luna octombrie. De asemenea, unele capuse pot determina aparitia unor probleme grave de sanatate, fiind si cauza principala a bolii Lyme, dar si a unui tip particular de Meningoencefalita.
BOALA LYME
In ceea ce priveste boala Lyme, ea este cauzata de bacteria Borrelia Burgdorferi, transmisa de capusa caprioara, una dintre cele mai mici specii. Simptomele debuteaza in primele 30 de zile de la muscatura, iar simptomele cele mai intalnite sunt:
- eruptie rosie, circulara
- dureri de cap
- lipsa de energie
- dureri musculare/articulare
In cazul in care boala Lyme nu este depistata dupa aparitia primelor simptome, infectia poate afecta articulatiile, pielea si sistemul nervos in cateva saptamani. In acest caz, simptomele pot fi:
- lesin
- amorteala
- dificultati de concentrare
- palpipatii/probleme cardiace severe
Daca boala Lyme nu este tratata prompt si eficient, deteriorarea starii de sanatate se va produce treptat. In acest stadiu pot aparea simptome precum: oboseala cronica, artrita, probleme cu memoria si dificultati in controlarea muschilor fetei.
COMBATEREA CAPUSELOR
Recomandarea specialistilor Axiven Pest Control este ca, in situatia in care locuim in zone cu vegetatie, iarba, frunzele sau oricare alte plante care pot atrage capusele, sa fie indepartate. De asemenea, in cazul infestarii este necesar ajutorul unei firme specializate pentru realizarea unei dezinsectii eficiente, cu ajutorul unor insecticide non toxice, pentru a nu dauna mediului si celor din jur.
Atentie! NU SE VOR UTILIZA INSECTICIDELE PENTRU CURATAREA SAU IMBAIEREA ANIMALELOR!
CITEȘTE MAI MULT: