Șoarecii sunt printre cele mai răspândite rozătoare și se adaptează rapid la orice tip de mediu. Se hrănesc atât cu cereale sau legume, cât și cu resturi menajere. Trăiesc atât în depozite, canalizări, câmp și grădini, cât și în locuințele oamenilor.Sunt dăunători deoarece pot fi un pericol pentru sănătatea oamenilor. Șoarecii pot transmite bacterii sau virusuri, precum leptospiroza, salmonella sau febra tifoidă. În plus, pot contamina cerealele sau produsele alimentare prin urina sau fecale, declanșând toxiinfecții alimentare în rândul oamenilor.
În cazul leptospirozei, leptospirele se elimină prin intermediul urinei, infectând suprafețele (sol, apă sau produse alimentare). Oamenii se pot îmbolnăvi chiar și în timpul băilor în apele infectate de urina animalelor bolnave sau cele purtătoare de bacterii. Microbii ajung în organism prin intermediul mucoaselor oculare, nazale sau prin piele, urmând ca aceștia să afecteze organele: plămâni, inima, rinichi. Debutul bolii este brusc, primele simptome fiind frisoanele, febra, dureri de cap și de articulații, lipsa poftei de mâncare sau dificultăți de concentrare. De asemenea, pot apărea hemoragii nazale sau icterul, pielea devenind galbenă. La nivelul rinichilor, boala se poate manifesta prin lipsa urinei. Este obligatorie prezentarea la medic urgent.Pe de altă parte, în cazul infectării cu bacteria Salmonella, simptomele apar la nivelul gastro-intestinal, prin diaree, greață, vomă, dureri abdominale și febră.
De asemenea, șoarecii pot crea pagube din punct de vedere material, pentru că pot distruge culturi agricole, săpând galeriile. Pot roade cabluri, fire, riscând astfel apariția unui scurtcircuit sau pot roade alte obiecte din locuințe precum cărți, cutii sau mobilier.